Weingut EDER – Nieuw wijnhuis in ons sortiment

Sedert enige tijd zijn we een samenwerking aangegaan met het wijnhuis EDER uit de regio Wagram, een deelregio behorende tot Niederösterreich, gesitueerd ten noorden van de Donau en noord-westwaarst van de hoofdstad Wenen.

Nergens anders in Europa vind je zo’n uitzonderlijk gemodelleerd landschap als in Wagram.

Het wijnhuis Eder is een typisch kleinschalig familiebedrijf waar wijnbouw van het hoogste niveau wordt bedreven en waar teamwork en solidariteit als topprioriteiten gelden. Het primaire doel is het verhogen en optimaliseren van de kwaliteit van de druiven om uiteindelijk de beste voorwaarden te creëren voor kwaliteitswijnen.

De wijngaarden liggen in Feuersbrunn, waar 7 hectare eigen grond en 5 hectare gepachte grond bewerkt worden.

De absolute topaandacht wordt hier gegeven aan de sterke punten van de regio en haar unieke lössbodem waar wijnbouwer Eder er jaar na jaar zorg voor draagt om zijn unieke en constante signatuur aan de wijnen te bezorgen.

De welbekende organisatie Falstaff die jaarlijks zijn professionele beoordeling verleent aan Oostenrijkse wijnen heeft diverse wijnen van Eder met mooie scores gelauwerd:

  • Roter Veltliner Brenner 2021: 93 Pt
  • Grüner Veltliner Nussberg 2021 : 92 Pt
  • Grüner Veltliner Rosenberg : 92 Pt
  • Sankt Laurent Reserve 2019 : 91 Pt
  • Rosé Zweigelt 2022 : 89 Pt

Deze voornoemde Roséwijn werd door de  gespecialiseerde uitgeverij “Vinaria”  in 2020 nog onder 836 wijnhuizen uitverkozen als winnaar met vooral veel aandacht voor de aanwezigheid van aromatisch fruit zoals kersen en bessen zeer charmant en met een mooie kruidigheid

In Memoriam Frank Van der Auwera

Antwerps wijnicoon Frank Van der Auwera (67) overleden: “Eerlijkheid was zijn drijfveer”

Met treurnis vernemen wij dat , wijnjournalist en -recensent Frank Van der Auwera (67) zondag jl 14/12  ’s nachts aan de gevolgen van  een beroerte opgelopen in april jl. is overleden.

Zoals GVA schrijft bewoog hij zich niet of met moeite in de ‘edele’ kringen van de wijn, verfoeide hij de grootspraak en het elitarisme, ging er telkens met de nodige dash en grinnikend tegenaan. Eerlijkheid, met alle consequenties van dien, was zijn drijfveer. En de humor school altijd om de hoek. Hij was een wijnschrijver met een hart voor wie gewoon en simpel van wijn hield

Eigen wijnbijbel

Dat was de periode dat hij zich ieder jaar weer fanatiek gooide op zijn eigen bedachte bijbel, De 300 beste wijnen onder de 10 euro.

Het was zijn jaarlijkse queeste naar uitstekende, maar betaalbare wijnen vanuit heel de wereld, zonder enige vorm van geografisch snobisme. Frank werd trouwens tweemaal uitgeroepen tot Wine World Ambassador voor zijn pionierswerk inzake wereldwijnen. Zijn wijnkoopgids zette ieder jaar een neus naar het prijzensnobisme in de wijnwereld. Zijn inzet hiervoor was fenomenaal, al schreef hij daarnaast ook nog talloze boeken.

Maar Frank was meer dan alleen een wijnorakel, tientallen onderwerpen, ideeën en anekdotes vloeiden onstuitbaar uit zijn hoofd. Je gooide hem één bal toe, hij hield hem moeiteloos een paar uur in de lucht. Geen onderwerp was hem te licht of te zwaar. Hij was als gezelschap nooit te stuiten, als een vulkaan die aan alle kanten ongecontroleerd hete lava spuwde. Too hot voor sommigen, vermoeiend voor anderen. Een mens ‘met een hoek af’, zeer zeker, maar zoals GVA schrijft  een mens van vlees en bloed. En wijn.

En wat ons “Oostenrijkswijnhuis” betreft,  een fanaat van Oostenrijkse wijnen. Zo kon hij ons dermate stimuleren om jaar na jaar op zoek te gaan naar Oostenrijkse pareltjes onder de 10 € (bij aankoop van min. 12 flessen) zowel in witte als in rode wijnen.

Wij onthoudenvolgende cijfers uit zijn laatste uitgave 2021

  • Van de circa 3.000 wijnen die jaarlijks ter beoordeling binnengegeven worden door circa 500 Belgische wijnhandelaren, werden er 300 uitverkozen die in zijn aankoopgids werden openomen. Of m.a.w. 10 %.
  • Ons Oostenrijkswijnhuis bezorgde hem 10 wijnen ter beoordeling (5 x wit en 5 x rood). Niet minder dan 3 witte en 3 rode wijnen werden door Frank Van der Auwera weerhouden wat zo maar eventjes 60% Komt daarbij nog dat van deze 6 uitverkozen Oostenrijkse wijnen er zo maar eventjes 4 het hoger gekwalificiteerde label “Troetelfles” meekregen. (

“Een warme man met een gouden hart”

Ook citta-coördinator Marleen Muysoms, die sinds de start van het magazine met Frank samenwerkte, bewaart warme herinneringen aan de man die wekelijks de wijnrubriek in het blad verzorgde.

“Frank was een gepassioneerde wijnkenner, onze lezers genoten van zijn wijnrecensies die hij op een toegankelijke en eerlijke manier schreef voor een breed publiek. Maar nog meer dan de wijnspecialist waardeerde ik de mens in Frank, een prettige spraakwaterval was hij, altijd energiek en enthousiast, zichzelf relativerend, meelevend en gespeend van een flinke dosis humor (check zijn Facebook-pagina!). Een warme man met een gouden hart. Adieu Frank, ik ga je missen.” 

Best passende wijnen bij asperges

Verse asperges op ons bord betekent dat de lente is aangebroken. De fijne aroma’s roepen associaties op met de frisse geur van jonge witte wijnen. Wie “Aspergewijn” zegt denkt aan geurige, lichte en frisse lentewijnen van de jongste jaargang maar er is nog zoveel meer. Volle, robuuste en gerijpte wijnen gaan ook vaak uitstekend samen met deze jonge groenten. De ideale combinatie van wijn met verschillende aspergegerechten is niet eenvoudig aan te geven; daarom is het de moeite waard het onderwerp goed te bestuderen. De geneugten van het proeven van asperges met wijn zullen zeker worden versterkt.

Het “Oostenrijkse Wijnmarketingbureau” organiseerde in samenwerking met Gault Millau twee speciale degustaties van wijnen samen met zowel traditionele als nieuw gecreëerde aspergegerechten.

De nadruk lag op het zoeken naar de best passende wijn. Opnieuw was het geen verassing vast te stellen dat de krachtige en finesserijke Grüner Veltliner tot de best passende spijzenbegeleiders ter wereld behoort. Bij de meeste aspergegerechten betekent een harmonische, niet te lichte Veltliner een schot in de roos
Opvallend werd ook vastgesteld dat een druivensoort die in de afgelopen jaren weinig erkenning heeft gekregen, nl. de Weissburgunder hier zeer goed scoorde. Deze internationaal als Pinot blanc gekende druivensoort is algemeen gekend als ideale en fijne begeleider van visgerechten. Het niet opdringerige maar delicate boeket ervan harmonieert echter uitstekend met de “nobele” witte asperge.Hier komt gerust een twee- of driejarige wijn met enige “power” in aanmerking.
Ook de Chardonnay en zeker ook de Grauburgunder (ook wel bekend als Pinot Gris) maakten duidelijk dat Pinotsoorten prima bij asperges passen. In de meeste gevallen scoorden de klassieke vinificatieversies beter dan de wijnen uit de barrique, zolang ze niet te jong en te licht zijn.
Bij de aromatische wijnsoorten moet vooral de voorkeur gaan naar wijnen met voldoende uitgebalanceerde zuurtegraad. Goed gestructureerde Sauvignons uit warmere wijngaarden zijn briljante partners van asperges met vinaigrette. Ook hebben fijne Rieslingwijnen voldoende “body” nodig, zonder echter ook niet te overdadig-mineralig te zijn. Een paar gram restsuiker om de typische zuurgraad van de Riesling te compenseren werkt ideaal.

Mits de juiste finesse en delicatesse kunnen ook muskaatvariëteiten, Traminer en de vaak onderschatte Müller Thurgau overheerlijk zijn als aspergewijn.

Een bijzondere en intrigerende groep wijnen bij aspergegerechten die een revival hebben ondergaan zijn o.a. de Neuburger zonder botrytis, de Roter Veltliner aangeplant op lössgronden (Wagramregio) , Rotgipfler en Zierfandler uit de wijngaarden bij Gumpoldskirchen, en de herontdekte hoogkwalitatieve Gemischte Satz uit Wenen. Deze wijnen zijn echt “iets anders” en een glas ervan kan echt indrukwekkend zijn.

Samengevat gelden als basiscriteria voor aspergewijn volgende normen:

– Witte droge met middelmatig tot veel body
– Niet te hoog alcoholgehalte
– Gerijpt gedurende twee à drie jaar
– Zuurtegraad: elegant, fijn en goed geïntegreerd
– Als aroma best een neutraal boeket zonder botrytis
– Een lichte houtsmaak alleen bij speciale recepten, zoals Hollandaise, Polonaise, enz.

Bron : Österreichweinmarketing

Een gepaste selectie aan wijnen
dewelke perfect bij asperges passen kan u hier vinden

Wijnbouwer Keringer – In de kijker

Buitengewone creaties met klinkende namen zoals “Aviator”, “Commander”, “100 DAYS” en  “Massiv” zijn enkele van de succeswijnen van, Robert en Marietta Keringer, een jong en ambitieus wijnbouwersechtpaar uit Mönchhof , opzij van het meer , de Neusiedlersee.

In korte tijd slaagde hij er in om dit bedrijf om te bouwen tot een succesvol en gewaardeerd wijnbouwbedrijf.

Nadat hij enkele jaren werkzaam was bij een gerenomeerde producent van sterke dranken en daarna ook aktief was als adviseur in de wijnbouw, kwam Robert via enkele omwegen terug terecht in het bedrijf van zijn ouders.

In korte tijd slaagde hij er in om dit bedrijf waar oorspronkelijk wijnbouw slechts een nevenactiviteit was, om te bouwen tot een succesvol en gewaardeerd wijnbouwbedrijf.

Met de jaargang 2011 startte Robert een nieuwe en innovatieve Wijnserie op, namelijk de “100 Days” wijnen. Deze ontstaan middels een speciaal vinificatieproces waarbij de beste druiven van de diverse druivensoorten  gedurende 100 dagen samen met de schel en de pitten in de gistingstanks verblijven. Dit is uniek. Op deze wijze ontstaan buitengewone en complexe wijnen.  

Maar niet alleen met zijn rode wijnen overtuigt ons deze dynamische wijnbouwer met constante kwaliteit.

Video afspelen

Wereldrecord met de grootse glazen wijnfles ter wereld - gebotteld met 1.590 liter van één der beste rode wijnen van wijngoed Keringer uit Mönchhof.

Robert Keringer vertelt : “Wij zijn er fier op dat wij nu met onze “100 Days Zweigelt 2015” wereldrekordhouder zijn.

Dit project met de grootste glazen wijnfles heeft ons werkelijk veel plezier bezorgd. Deze fles staat uitgestald in het Aziatisch restaurant “Engel Fang Wu” (zie : www.wangfu.at) in Lustenau, ten zuiden van de Bodensee, vlak tegen de Zwitserse grens.

Na drie jaar voorbereiding was het op donderdag 16 maart 2017 eindelijk zover. Het Duits Record Instituut registreerde officieel in het kader van  een omvangrijke feestviering in Lustena  deze grootste glazen wijnfles ter wereld, gevuld met de fijnste “100 Days Zweigelt”.

De certificatie in het Guinessbook of Records was hiermede een feit.

Deze fles wordt zeer binnenkort ontkurkt ter gelegenheid van de jaarwisseling 2019/2020. De opbrengst hiervan gaat naar een Goed Doel.

Wij verheugen er ons reeds in om alsdan het Jaar 2020 in Restaurant Engel Fang Wu in Lustenau met  een glas “100 Days Zweigelt”  uit deze “Record fles”  te kunnen vieren.

witte wijnen

Oostenrijk Neusiedlersee

Welchriesling

Welchriesling

Keringer

Quotering À la carte (niet gekend)

Oostenrijk Neusiedlersee

Chardonnay Heideboden

Chardonnay

Keringer

Quotering À la carte (niet gekend)

Oostenrijk Neusiedlersee​

Chardonnay Herrschafswein

Chardonnay

Keringer

Quotering À la carte 90/100

Oostenrijk Neusiedlersee

Blanc de Noir (als wit geperst)

Zweigelt / Sankt Laurent / Blaufränkisch

Keringer

Quotering À la carte (niet gekend)

Oostenrijk Neusiedlersee

Massiv White Gold Edition

90 % Chardonnay + 10% Traminer

Keringer

Quotering À la carte 93/100

Rode wijnen

Oostenrijk Neusiedlersee

Zweigelt Neusiedlersee DAC

Zweigelt

Keringer

Quotering À la carte (niet gekend)

Oostenrijk Neusiedlersee

St Laurent Classic

Sankt Laurent

Keringer

Quotering À la carte (niet gekend)

Oostenrijk Neusiedlersee​

Zweigelt 100 Days

Zweigelt

Keringer

Quotering À la carte 92/100

Oostenrijk Neusiedlersee

Commander St Laurent

Sankt Laurent

Keringer

Quotering À la carte 93/100

Oostenrijk Neusiedlersee

Blaufränkisch Aviator

Blaufränkisch

Keringer

Quotering À la carte 92/100

Oostenrijk Neusiedlersee​

Cabernet 100 Days

Cabernet Sauvignon

Keringer

Quotering À la carte 93/100

Oostenrijk Neusiedlersee​

Merlot 100 Days

Merlot

Keringer

Quotering À la carte 92/100

Oostenrijk Neusiedlersee​

Shiraz 100 Days

Shiraz

Keringer

Quotering À la carte 93/100

Oostenrijk Neusiedlersee

Heideboden Cuvee

Zweigelt / Blaufränkisch / Sankt Laurent

Keringer

Quotering À la carte 92/100

Oostenrijk Neusiedlersee​

Grande Cuvée

Zweigelt / Rathay

Keringer

Quotering À la carte 92/100

Oostenrijk Neusiedlersee​

Massiv Rot

Zweigelt / Blaufränkisch / Rathay

Keringer

Quotering À la carte 95/100

Onze Laureaatwijnen in de Wijnkoopgids 2020 van wijnjournalist/specialist Frank Van der Auwera

Niet minder dan 6 van onze Oostenrijkse wijnen werden door Frank Van der Auwera geselecteerd als “Laureaat” in zijn zopas verschenen Wijnkoopgids 2020.

300 wijnen worden jaarlijks geselecteerd uit een totaal van circa 3.000 wijnen die door meer dan 500 Belgische wijnhandelaren ter degustatie aan  Frank Van der Auwera worden bezorgd.

Een specialisatie die we steeds elke dag opnieuw aanscherpen.

Daar bovenop ontvingen 4 van onze 6 geselecteerde wijnen een “Oscar” of vermelding als “Erelaureaat” . Slechts 1 op 4 of 5 geselecteerde laureaten ontvangen deze extra onderscheiding.

Aangezien wij ons enkel beperken tot Oostenrijkse wijnen is dit het resultaat van onze specialisatie die ons toelaat dagelijks zeer diep te gaan in het opzoeken van betaalbare en toch hoogwaardige wijnen.

Met enige trots stellen wij vast dat wij als Oostenrijks Wijnhuis de enige handelaar in Belgie zijn die in deze Wijnkoopgids 2020 vermeld staan en dan nog met 6 stuks van de 300 !

U vindt onze laureaatwijnen op pagina’s 83 – 93 – 108 – 164 – 165 – 173.
Deze gids kan u bestellen via de uitgeverij “Vrijdag” of in de betere boekhandel.

De prijzen die vermeld staan in deze wijnkoopgids gelden bij afname van 12 flessen.
In onze webshop worden de prijzen vermeld bij afname van minder dan 6 flessen. Zie onze kwantumkortingen bij afname van grotere hoeveelheden.

Vermelde witte wijnen

Zie hieronder onze laureaten witte wijn met commentaar van Frank Van der Auwera himself.

Oostenrijk Wagram

Ecker Eckhof

Grüner Veltliner

Ried Steinberg 2018

Ook al biedt de Oostenrijkse wijnindustrie tegenwoordig zoveel meer dan alleen maar ‘wit’ en ‘grüner veltliner’, toch kunnen we niet rond de facts & figures: grüner veltliner is en blijft de referentie voor veel wijnliefhebbers. Zulk schijnbaar populisme vormt absoluut geen probleem als de kwaliteit hoog genoeg ligt, zoals bij deze uitstekende cuvée uit Wagram, eindproduct van een familie die ruim 400 jaar in deze streek actief is. Alles begint bij een kristalheldere lichtgele kleur, pure hoogglans. 

Uit het parfum ontsnappen de aroma’s van witte perzik, gele appel, conferencepeer, nectarine en verse ananas, maar nog steeds niet té uitbundig. Strakker en zelfs mineraal qua smaakstart, met vlug veel impressies van conferencepeer, pompelmoes, nectarine, jeneverbes en maracuja, qua structuur een nog strak en stevig samengeknoopte cuvée die nog serieus zal evolueren. 

Geen beginners-GV kortom, want ook qua aciditeit is dit sterk citrusonderbouwd en complex in zijn genre. Maar laat de boodschap helder zijn: hier kan je aan tafel culinair zoveel mee aanvangen, zelfs bij lastige gerechten als gelakte paling op zijn Japans. 

Drinktip: 8 a 10°C.

Oostenrijk Neusiedlersee

Haider Heinrich Thomas

Viognier

Marie­ Sophie's Garden Limited 2017

De rhônedruif viognier verdween einde 19de eeuw even van de radar, want er bleek na alle epidemies in de wijngaarden uiteindelijk nog slechts 14 hectare intact. Maar anno 2019 is deze druif terug een vaste waarde geworden. Niet alleen staan er nu zeker 4000 à 5000 hectare viognier aangeplant op Franse bodem, maar ook andere productielanden waaronder Oostenrijk hebben een oogje op deze varieteit. 

Zo plantten de eigenaars van dit domein in 2011, toen hun dochter Marie-Sophie werd geboren, nieuwe stokken die vandaag uitvloeien in deze zeer geconcentreerde, qua volume gelimiteerde cuvee, die maar nipt geen ‘Oscar’ werd. Olieachtig strogeel. 

Zeer fijne gedroogde abrikozen, gele aalbesjes, oranjebloesem, vanille en rijp wit steenfruit qua neus. Vooral in de mond een ode aan witte perzik, nectarine, witte abrikoos, marsepein en witte chocolade, zeer romig/rond maar met genoeg fraicheur. 

Schenk deze decadent lekkere Oostenrijker, die natuurlijk tegen ons prijsplafond aanschuurt, rond 10 à 12°C, liefst bij food.

Oostenrijk Kremstal

Weingut Aigner

Riesling 2017

Ried Weinzierlberg

Oostenrijk is erin geslaagd om, met de grüner veltliner als Trojaans paard, onze wijnhandel- en amateurs te charmeren. Dat het hen in wit moeilijker lukt met andere druivenvariëteiten zal niet lang meer duren, althans als het kwaliteitsniveau, het ontwikkelingspotentieel en de gastronomische pistes zo pieken als bij deze cuvee. 

Want dit blijkt een riesling waarvan veel Duitse collega’s het waarschijnlijk commercieel in hun broek doen. Heel Iicht citroengeel met een haast zilveren gloed. Lichtjes pétrolé aan de neus, maar aromatisch vooral ook zesty limoen, bergamot, witte abrikoos, bloedsinaas­appel, citroengras en een leisteentoets. 

Opnieuw eerst ‘aards’ in de smaakaanvang, maar al vlug enorm goed getypeerd als variëteit want een citrusexplosie van limoen, pompelmoes, passievrucht en verbena, zelfs een vleugje verse ananas en granny smith. Ook riesling­puristen zullen deze versie apprecieren, want de totaliteit zit in de greep van gespannen citrusfraicheur en het exotisme blijft beperkt. 

Schenkkwik: 9 à 10°C.

Vermelde Rode wijnen

Zie hieronder onze laureaten rode wijn met commentaar van Frank Van der Auwera himself.

Oostenrijk Burgenland

Scheiblhofer

Blaufränkisch

Classic 2017

Burgenland is een kleine, smalle deelstaat langs de Hongaarse grens in het zuidoosten van Oostenrijk. Hier geen hoge Alpenpieken en massa’s (ski)toeristen, maar eerder glooiende heuvelruggen waarop vaak de wijngaarden gedrapeerd liggen. Dat het er ‘s zomers lekker warm kan worden, blijkt ondermeer uit deze zonnige cuvee, integraal uit blaufrankisch opgetrokken. 

Nog mooi intens medium robijnrood met violette gloed annex tranenmoesson. Rijpe kersen, noordkrieken, bloedsinaaszeste en bosbessenjam aan de neus. In de mond impressies van orangettes (gekonfijte sinaasappel in pure chocolade), nougat, bramen, wilde frambozen en gesausde tabak, heel aangenaam met rijpe tanninelading. 

Een sexy cuvee die flirt met zoetrijp, maar toch netjes binnen de krijtlijnen blijft. Ongetwijfeld een prima gastronomische sparringpartner, zelfs bij oosterse keukens. 

Schenk hem wel voldoende koel rond 14 à 15°C.

Oostenrijk Burgenland

Scheiblhofer

Pinot Noir Classic

2018

Elke editie krijgen we pinot noir binnen in deze toch democratische prijsvork, maar hoe leuk en speels sommige cuvees ook smaken, toch ontgoochelen ze de meeste proevers wegens ‘net niet’. Waarschijnlijk omdat het rolmodel qua boeket en smaak bij velen zo op Bourgogne gefocust is, dat de lat onredelijk hoog ligt. 

Maar bij deze cuvee was het applaus quasi unaniem, ook al is de stijl eigenzinnig. Voor een pinot intens granaatrood en zelfs heel ontransparant, met vooral ook , veel tranen die baantjes trekken tegen ons glas. Fijne barriquetoets qua geur met bourbonvanille, lichte eiktoast, nougat, karamel, maraschinokersen en gek genoeg gekonfijte ananas. 

Opnieuw lichtjes exotisch, vlezig en gekonfijt, met Turkish delight, melkchocolade, hazelnoten, romige tannines en een pico hello aciditeit. Vurig staartje van de 13,5% alcohol. Sexy wijn die afwijkt van de ‘klassieke’ pinot noir, maar net daarom enorm charmeert. 

Oostenrijkse rode extravaganza, te genieten rond 15 à 16°C.

Oostenrijk Burgenland

Keringer Mönchhof

Aviator

Blaufränkisch 2017

Deze ‘Aviator’ is een hoogvlieger die meteen opviel in de proefrondes van rode Oostenrijkse wijnen, gepiloteerd door Robert en Marietta Keringer, een jong en ambitieus wijnmakers­paar uit Monchhof. Nadat hij jaren voor een drankenproducent had gewerkt en ook als wijnconsulent actief was, belandde Robert uiteindelijk terug in het bedrijf van zijn ouders. Wat eerst een nevenactiviteit was, werd snel een volwaardige job als wijnmaker.

Gelukkig maar, denken we als we deze sexy cuvee in ons glas ontdekken. Nog fel robijnrood, normaal evoluerend, met een heuse tranenoceaan tegen bet glas. Verleidelijk parfum waarin gegrilde kokosnoot, bourbonvanille, toasty eik, zoetrijpe kersen, bramen en aardbeien met room. 

Ook sensueel lekker qua smaakplatform, met impressies van geroosterde hazelnoten, cashewnoten, melkchocolade, specerijen en vooral een rijpe, royale kersen­puree die toch kan rekenen op sappige zuren van (bloed)sinaaszeste plus een fijne tannine­lading. Fruitrijke, licht exotische maar toch elegante cuvee die bewijst welke sprong de rode Oostenrijkers gemaakt hebben. 

Parachuteer hem veilig in uw glas rond 15 à 16°C.

Illmitzer-wijnbouwer voor de zesde keer aan de Top van de Wereldwijnen

Op en tijdens de International Wine Challenge (IWC) in Londen werd Hans Tschida als "Sweet Winemaker of the Year 2019" bekroond. Deze competitie wordt beschouwd als de belangrijkste en meest invloedrijke ter wereld.

Outstanding”, bedoelden Charles Metcalfe en Tim Atkin MW, beiden co-voorzitters van de International Wine Challenge (IWC), toen zij Hans Tschida voor de zesde keer als “Sweet Winemaker of the the Year” nomineerden.

Austrian Sweet Wine Trophy

Naast deze wereldberoemde onderscheiding kreeg deze wijnbouwer uit Burgenland ook de “Austrian Sweet Wine Trophy” voor zijn “Sämling 88 Beerenauslese jaargang 2015”, twee gouden medailles, vier zilveren medailles en twee bronzen medailles. De trofee werd op dinsdag 9 juli in ontvangst genomen door de vrouw Lisa en dochter Daniela Salzl-Tschida van Hans Tschida, als onderdeel van het IWC Awards-diner in het Grosvenor House Hotel in Londen. 

Hans Tschida over zijn grote succes: “Ik ben heel blij. Zoete wijn is gewoon een goede zaak, en het is geweldig als het wordt herkend. “Hans Tschida heeft wederom internationale aandacht gebracht voor Illmitz en zijn regio, en voor heel Oostenrijk.

Groot succes ook in Oostenrijk

Geen belangrijke prijsuitreiking zonder Hans Tschida. Dit jaar won hij al twee grote prijzen in Oostenrijk: nl. Nationale winnaar van Burgenland met zijn Muskat Ottonel Auslese 2018 en Salonwinnaar met zijn Sämling 88 Trockenbeerenauslese 2017 op het Salon Österreich Wein. Dit wordt beschouwd als de “belangrijkste Nationale competitie/kampioenschap”.

De IWC-procedure

Duizende wijnen uit veertig landen werden geproefd door IWC-juryleden, waaronder Masters of Wine, internationale wijnproducenten, wijnhandelaren en vakjournalisten. Zes voorzitters waren aanwezig bij de jury: Sarah Abbott MW, Tim Atkin MW, Oz Clarke, Dr. Jamie Goode, Charles Metcalfe en Peter McCombie MW. Elke potentiële medaille-wijn moest twee proeverijen passeren om uiteindelijk een prijs te ontvangen. Gouden Laureaatwijnen moeten 95 tot 100 punten verdienen, zilver wint van 90 tot 94 punten, voor een bronzen medaille zijn 85 tot 89 punten vereist.

Het wijnhuis Hans Tschida beheert vijfendertig hectare wijngaarden in Burgenland Seewinkel, de belangrijkste variëteiten zijn Sämling 88 (Scheurebe), Welchriesling, Chardonnay, Muscat Ottonel, Traminer en Weissburgunder.

Add to cart