Regio's & gebieden

De Oostenrijkse wijnregio’s bevinden zich tussen de 47e en de 48e breedtegraad wat overeenkomt met de Bourgogne streek in Frankrijk.

Klimatologische Regio’s

Elk van onderstaande regio's heeft zijn eigen typische “terroir” karakteristieken .

Donauvlakte

(ten Westen van Wenen met o.a Wachau – Kamptal – Kremstal – Wagram – Traisental)

Weinviertel

(ten Noorden van Wenen)

Pannonische vlakte

(ten Zuiden van Wenen o.a. Carnuntum – Thermenregion – Burgenland)

Steiermark

(in het Zuiden)

Niederösterreich

29.550 ha

De federale staat Niederösterreich is de grootste regio van kwaliteitswijnen in Oostenrijk, met als levensader de machtige Donau. Diverse druivenrassen staan hier aan de basis van uiteenlopende wijnstijlen – van knisperend frisse witte wijnen tot elegante rode en edelzoete dessertwijnen. De regio omvat acht kleinere wijngebieden elk met haar eigen appellation en wijnstijl.

Wachau

1.350 ha

De nauwe doorgang van de Donau tussen Melk en Krems is werelderfgoed. Veelal gelegen op steile hellingen, staan voornamelijk Grüner Veltliner en Riesling aangeplant.

De drie categorieën Steinfeder, Federspiel en Smaragd staan voor lichte, halfvolle en krachtige wijnen uitsluitend uit dit gebied.

Kremstal DAC

2.250 ha

De 2.250 hectare wijngaard van Kremstal wordt verdeeld in drie zones: die van de historische stad van Krems en het Kremsdal zelf; het oostelijk gelegen Icess-gebied en de kleine dorpjes ten zuiden van de Donau.

De bindende factor is de aanplant van Grüner Veltliner en Riesling als de ultieme vertegenwoordiger van dit wijngebied.

Kamptal DAC

3.850 ha

Kamptal ontleent zijn naam aan de rivier Kamp. Met zijn talrijke exclusieve wijndomeinen is het één van Oostenrijks meest succesvolle wijngebieden qua export.

De bodem is veelal löss of rotsachtig en in sommige delen, zoals de beroemde Heiligenstein, van heel oude, vulkanische oorsprong. Vandaar de slogan: ‘Grüner Veltliner en Riesling Kamptal DAC – miljoenen jaren jong’.

Traisental DAC

750 ha

Traisental is Oostenrijks  jongste wijngebied en tevens één van de kleinste.

De beste producenten, met hun typische kruidige Traisental DAC Grüner Veltliner en Riesling, hebben internationaal al veel erkenning gekregen, terwijl de romantische dorpjes in het gebied zich vooral weten te onderscheiden door de traditionele Heurigen wijnherbergen.

Wagram

2.700 ha

Dit gebied omvat twee zones aan de noordzijde van de Donau. Allereerst is Wagram het mekka van de lösswijngaarden in Oostenrijk, ideaal voor finesserijke Grüner Veltliners.

En een stuk verderop gelegen, in de directe nabijheid van Wenen zijn er wijngaarden rond de historische stad Klosterneuburg met ‘s werelds oudste wijnschool van 1860.

Weinviertel DAC

15.200 ha

Weinviertel is het grootste wijngebied van Oostenrijk. Er staat een uiteenlopend arsenaal aan druivenrassen aangeplant, al staat ook hier Grüner Veltliner toch centraal. 

Dat komt met name door zijn geheel eigen Weinviertel DAC kwaliteit met het herkenbare witte pepertje. Het gebied was de eerste Oostenrijkse DAC (2003).

Carnuntum

900 ha

De bodemschatten van het historische Carnuntum zijn opmerkelijk. Vooral de rode wijnen op basis van Zweigelt hebben een geheel eigen karakter. 

De rode wijnen variëren in stijl van toegankelijke, fruitige „Rubin Carnuntum‟ en soepele cuvées tot aan de meer gestructureerde Blaufränkisch afkomstig van kalkstenen terroirs, zoals Spitzberg.

Thermenregion

2.500 ha

Gelegen aan de rand van het Wiener Wald ten zuiden van Wenen. In het noordelijk gelegen deel floreren fruitige, krachtige witte wijnen zoals de twee inheemse druivenrassen Zierfandler en Rotgipfler. 

Het zuiden staat vooral bekend vanwege zijn aansprekende rode wijnen, zoals de toegankelijke Sankt Laurent en elegante Pinot Noir.

Burgenland

13.950 ha

Burgenland is de meest oostelijk gelegen federale staat van Oostenrijk, over de hele lengte grenzend aan Hongarije, met daarin het beroemde steppemeer Neusiedlersee. Burgenland omvat een breed spectrum aan kwaliteitswijn, van grote witte wijnen en krachtige rode tot aan diverse edelzoete wijnen. Maar Burgenland heeft meer terroirwijnen die hun herkomst van de vier deelgebieden niet verloochenen.

Neusiedlersee

7.700 ha

Dit wijngebied, gelegen aan de oevers van het grote gelijknamige steppemeer, is één van de beste terroirs ter wereld voor zoete wijnen als Beerenauslese (BA) en Trockenbeerenauslese (TBA).

Voorts produceert dit gebied ook volle, krachtige rode wijnen. Vooral Zweigelt heeft inmiddels een eigen reputatie opgebouwd.

Leithaberg DAC

3.650 ha

Gelegen aan de westelijke oevers van het Neusiedlersee. De beste witte wijnen zijn afkomstig van de kalkbodems van de Leithaberg DAC.

Ook Blaufränkisch dat in dit gehele gebied aangeplant staat floreert, zoals in de rode Leithaberg DAC. Voorts is er de zoete Ruster Ausbruch, al eeuwen lang een van de iconen van het gebied en van Oostenrijk.

Mittelburgenland DAC

2.100 ha

Blaufränkisch is hier het leidende druivenras.

De DAC wijnen zijn een getrouwe weergave van de unieke combinatie tussen het kenmerkende wilde bessenaroma van de Blaufränkisch en de warme kalkachtige kleibodems van deze omgeving.

Eisenberg DAC

500 ha

Het kleinste wijngebied in Burgenland heeft veel te bieden. Hier treffen we wijnen aan met een sterke terroirexpressie.

Met name de Blaufränkisch van de Eisenberg DAC geeft een heel uniek kruidige en minerale stijl.

Steiermark

4.800 ha

De Steiermark met zijn steile wijngaarden is een van Europa’s mooiste wijngebied. Witte wijnen uit dit gebied, zoals de aromatische Muskateller, de minerale Pinot Blanc en de volle Chardonnay (hier ook wel bekend als Morillon), hebben een uniek, loepzuiver karakter. Maar wat je zeker niet moet vergeten, is dat Steiermark één van de beste Sauvignon Blancs van de wereld maakt.

Süd-Oststeiermark

1.900 ha

De vele kleine, ambachtelijke wijndomeinen gevestigd op de hellingen van dode vulkanen, bepalen de contouren van het landschap. De 1.900 hectare wijngaard zijn beplant met een breed arsenaal aan druivenrassen.

De vulkanische bodems brengen zeer individualistische wijnen voort, van Sauvignon Blanc tot aan de Pinot-familie. Rondom de stad Klöch springt één druivenras eruit: dat is de flegmatieke, aromatische Traminer.

Südsteiermark

2.350 ha

Südsteiermark is het meest pittoreske wijngebied van Oostenrijk, met zijn glooiende heuvels en ranke pijnbomen.

De wijngaarden herbergen de meest uiteenlopende druivenrassen, al dient gezegd dat Sauvignon Blanc de onbetwistbare leider is. Bottelingen van bepaalde wijngaarden uit goede jaargangen zijn uitgegroeid tot ware verzamel-objecten.

Weststeiermark

550 ha

In het romantische Weststeiermark zijn 400 ha aangeplant met de Blauer Wiltbacher waarvan de meest unieke terroirwijn ter wereld wordt gemaakt.

Dat is de natuurlijk frisse Schilcher (rosé) met zijn zeer hoge zuren en die vanwege zijn uniek karakter een cultstatus heeft verworven. De mousserende versie is ook veel gevraagd.

Wenen

550 ha

Met deze 550 ha wijngaard binnen de stadsgrenzen, speelt wijn op zichzelf een belangrijke economische rol in de hoofdstad van het land. De aangeplante druivenrassen lopen sterk uiteen: van Grüner Veltliner, Riesling, Pinot Blanc,Chardonnay tot heerlijke rode wijnen. En Wenen is ook trots op zijn lange traditie van Heurigen, wijnherbergen waar toeristen en inheemse bevolking naast elkaar genieten van fijne wijn, goed eten en lokale muziek.

Wiener Gemischter Satz

550 ha

Gemischter Satz is een Duitstalige term voor een “gemengde aanplant”, hetgeen betekent dat verschillende druivenrassen naast elkaar staan aangeplant en tegelijkertijd worden gevinifieerd.

Deze traditionele manier van wijnmaken, brengt het vlaggenschip voort van Weense witte wijn: mengelingen bestaande uit Grüner Veltliner, Welschriesling, Pinot Blanc, Riesling, Traminer en andere.

Add to cart