Wijnstijlen

Oostenrijkse kwaliteitswijnen zijn beschikbaar in zowel een klassiek droge, fruitige stijl (DAC Classic, Kabinett, Wachau Federspiel) als in een meer krachtige Reserve stijl (DAC Reserve, Spätlese Trocken, Wachau Smaragd) met meer bewaarpotentieel.

Daarnaast kent Oostenrijk ook mousserende wijnen, fruitige rosés en lichtzoete (Spätlese, Auslese) tot zeer zoete dessertwijnen (Beerenauslese/BA, Trockenbeerenauslese/TBA, Eiswein en Schilfwein/Strohwein) van wereldformaat.

Kwaliteitswijn

De onderscheiding “Kwaliteitswijn” kan alleen maar verkregen worden voor wijnen die gemaakt zijn van één der 35 officieel toegestane druivenrassen (of een mengeling daarvan) en die afkomstig zijn van een wijnregio met een beschermde herkomstbenaming.

Kwaliteitswijnen worden gecontroleerd door het Oostenrijkse Federale Wijnlaboratorium dat elke wijn bij goedkeuring een kwaliteitscode op het etiket geeft. De rood-witte banderol op de capsule of schroefdop geeft aan dat het een authentieke afvulling is van Oostenrijkse kwaliteitswijn.

DAC

Districtus Austriae Controlallatus

Als je de letters DAC op een etiket tegenkomt, gevolgd door de naam van een wijngebied, mag je erop vertrouwen dat de wijn typisch is voor dat specifieke herkomstgebied (conform AOC in Frankrijk en DOC in Italië).

De toevoeging “Reserve” geeft een krachtigere stijl aan. Tot op heden hebben zeven Oostenrijkse wijngebieden deze aanduiding verkregen.

Prädikatswein

Wijnen met Predicaat

Predicaatswijnen zijn kwaliteitswijnen die een speciale oogst en/of wijnbereiding hebben ondergaan. Verrijking (toevoegen van suiker, concentreren) van deze wijnen is niet toegestaan.

Predicaatsniveaus

Spätlese

Tenminste 19 graden KMW; gemaakt van volledig rijpe druiven

Auslese

Tenminste 21 graden KMW; gemaakt van zorgvuldig gekozen rijpe trossen

Beerenauslese (BA)

Tenminste 25 graden KMW; gemaakt van overrijpe druiven en druiven die zijn aangetast door edele rot

Ausbruch

Tenminste 27 graden KMW; exclusief gemaakt van druiven aangetast door edele rot of ingedroogde druiven

Trockenbeerenauslese (TBA)

Tenminste 30 graden KMW; gemaakt van streng geselecteerde, door edele rot aangetaste druiven

Eiswein

Tenminste 25 graden KMW; gemaakt van uitsluitend natuurlijk bevroren druiven tijdens de pluk en persing

Strohwein/Schilfwein

Tenminste 25 graden KMW; gemaakt van druiven die tenminste drie maanden zijn ingedroogd voor de persing – op strooien matjes of anderszins

Ter info
1 KMW (Kloster Neuburg Mostwaage) = 1 gram suiker/100 gram most. 1 graad KMW = +/- 5 graden Oechsle

Add to cart