Unieke Elementen

Oostenrijkse wijnen hebben lovende kritieken gekregen van experts en wijnliefhebbers uit de hele wereld.
Ze hebben tevens hun kwaliteit getoond in internationale blindproeverijen.

Hier zijn de zeven redenen waarom Oostenrijkse Wijn zo uniek is.

Het klimaat

Oostenrijks opmerkelijke geografische positie draagt bij tot haar unieke wijnen. Ook al ligt Oostenrijk ongeveer op dezelfde hoogte in breedtegraden als Bourgogne, toch zijn de temperatuurverschillen hier een stuk groter. 

De warme zomerdagen en koele nachten creëren unieke, frisse, aromatische wijnen met veel body en finesse. Nergens ter wereld zijn grote wijnen daarom zo verfrissend, of verfrissende wijnen zo onderscheidend heerlijk.

Het Land

De Wachau en de Donau met hun lieflijke, schatplichtige valleien. Steiermark met zijn glooiende heuvels en hellingen. Het uitgestrekte, rustgevende paradijs van de Neusiedlersee en zijn oevers. En Wenen, ’s werelds enige echte hoofdstad van de wijn. Net zoals hun wijnen, zijn deze gebieden allemaal even onderscheidend. 

De aansprekende diversiteit van de Oostenrijkse wijnen wordt nog verder versterkt door de verschillen in bodems, zoals de rotsbodems van de Donauterrassen, de dikke lagen löss in Niederösterreich, de kalkachtige gronden in Burgenland en Zuid-Steiermark en de vulkanische basalt die kan worden aangetroffen in Kamptal en Zuidoost-Steiermark.

De Druiven

Oostenrijk heeft ongelooflijke terroirs voor Riesling, Sauvignon Blanc, Muskateller en Weissburgunder (Pinot Blanc), net als andere internationale favorieten als Chardonnay en Pinot Noir. Echter, de echte unieke schatten van het land zijn de inheemse druivenrassen met Grüner veltliner als  vlaggenschip. 

Niet alleen heeft dit druivenras internationaal alom roem geoogst, ook hebben alle hedendaagse wijnschrijvers en publicaties Grüner Veltliner geroemd als een van de allergrootste witte wijnen ter wereld. 

Daarnaast heeft Oostenrijk verborgen schatten met zeldzame inheemse witte rassen als Zierfandler, Rotgipfler of Welschriesling en verleidelijke rode wijnen die nergens ter wereld aangetroffen kunnen worden zoals Zweigelt, Blaufränkisch, Sankt laurent en Blauer Wiltbacher.

De Cultuur

Wijn is al onderdeel van de Oostenrijkse cultuur voor meer dan tweeduizend jaar. Dat zie je aan de Romeinse kelders, middeleeuwse kloosters en alle pittoreske, goedbewaarde dorpjes met wijngaarden uit voorbije tijden. Een diep respect voor wijntraditie staat aan de basis van een eigentijdse wijncultuur. 

Een wijncultuur die wordt gedreven door gepassioneerde wijnmakers en door innovatieve wijnbedrijven die Oostenrijkse wijn telkens weer naar een hoger kwaliteitsniveau brengen. 

Deze voortdurende wedergeboorte van Oostenrijkse wijn zie je niet alleen weerspiegeld in de wijnen zelf, maar ook bijvoorbeeld in de eigentijdse architectuur waarvoor Oostenrijk ook steeds meer erkenning krijgt.

De Mensen

Oostenrijkse wijnmensen zijn plezierig in de omgang. Ze houden van lekker eten, goede wijn en een feestje op zijn tijd. Kortom, het leven is te kort, ze willen genieten. Dat betekent in hun ogen echter kwaliteit, want kwaliteit is genieten. 

Er zijn in Oostenrijk maar enkele grote wijnbedrijven. In feite bestaat Oostenrijk uit een hele hoop kleine familiebedrijven – in totaal meer dan 9.000 van hen – die al generaties werken aan perfectionering van hun wijn onder hetzelfde dak. 

Dit heeft ervoor gezorgd dat veel kennis en vaardigheden op het gebied van wijnbereiding en passie voor het vak van generatie op generatie werd doorgegeven. In deze ontwikkeling is de rol van families, en meer in het bijzonder van vrouwen, onmisbaar gebleken. De jonge wijnmakers van nu hebben de kennis en ervaring en passie die ze van huis hebben meegekregen aangevuld met ervaring uit het buitenland.

Combinaties wijn en gerecht

Oostenrijkse wijnen behoren absoluut tot de meest gastronomisch-vriendelijke wijnen ter wereld. met Grüner veltliner op kop, combineren Oostenrijkse wijnen als geen andere bij de maaltijd. 

Of het nu de Oostenrijkse keuken betreft of de internationale, de traditioneel Europese keuken, de mediterrane, de Aziatische of de etnische dan wel de fusion kitchen, Oostenrijkse wijnen combineren steeds. 

Zo werd Grüner veltliner & Co op het internationaal Congres voor de Chinese keuken en Wijn in Peking en Singapore verkozen tot de beste combinatie tussen wijn en gerecht bij de Chinese en andere Oosterse keukens.

Add to cart