Verse asperges op ons bord betekent dat de lente is aangebroken. De fijne aroma’s roepen associaties op met de frisse geur van jonge witte wijnen. Wie “Aspergewijn” zegt denkt aan geurige, lichte en frisse lentewijnen van de jongste jaargang maar er is nog zoveel meer. Volle, robuuste en gerijpte wijnen gaan ook vaak uitstekend samen met deze jonge groenten. De ideale combinatie van wijn met verschillende aspergegerechten is niet eenvoudig aan te geven; daarom is het de moeite waard het onderwerp goed te bestuderen. De geneugten van het proeven van asperges met wijn zullen zeker worden versterkt.

Het “Oostenrijkse Wijnmarketingbureau” organiseerde in samenwerking met Gault Millau twee speciale degustaties van wijnen samen met zowel traditionele als nieuw gecreëerde aspergegerechten.

De nadruk lag op het zoeken naar de best passende wijn. Opnieuw was het geen verassing vast te stellen dat de krachtige en finesserijke Grüner Veltliner tot de best passende spijzenbegeleiders ter wereld behoort. Bij de meeste aspergegerechten betekent een harmonische, niet te lichte Veltliner een schot in de roos
Opvallend werd ook vastgesteld dat een druivensoort die in de afgelopen jaren weinig erkenning heeft gekregen, nl. de Weissburgunder hier zeer goed scoorde. Deze internationaal als Pinot blanc gekende druivensoort is algemeen gekend als ideale en fijne begeleider van visgerechten. Het niet opdringerige maar delicate boeket ervan harmonieert echter uitstekend met de “nobele” witte asperge.Hier komt gerust een twee- of driejarige wijn met enige “power” in aanmerking.
Ook de Chardonnay en zeker ook de Grauburgunder (ook wel bekend als Pinot Gris) maakten duidelijk dat Pinotsoorten prima bij asperges passen. In de meeste gevallen scoorden de klassieke vinificatieversies beter dan de wijnen uit de barrique, zolang ze niet te jong en te licht zijn.
Bij de aromatische wijnsoorten moet vooral de voorkeur gaan naar wijnen met voldoende uitgebalanceerde zuurtegraad. Goed gestructureerde Sauvignons uit warmere wijngaarden zijn briljante partners van asperges met vinaigrette. Ook hebben fijne Rieslingwijnen voldoende “body” nodig, zonder echter ook niet te overdadig-mineralig te zijn. Een paar gram restsuiker om de typische zuurgraad van de Riesling te compenseren werkt ideaal.

Mits de juiste finesse en delicatesse kunnen ook muskaatvariëteiten, Traminer en de vaak onderschatte Müller Thurgau overheerlijk zijn als aspergewijn.

Een bijzondere en intrigerende groep wijnen bij aspergegerechten die een revival hebben ondergaan zijn o.a. de Neuburger zonder botrytis, de Roter Veltliner aangeplant op lössgronden (Wagramregio) , Rotgipfler en Zierfandler uit de wijngaarden bij Gumpoldskirchen, en de herontdekte hoogkwalitatieve Gemischte Satz uit Wenen. Deze wijnen zijn echt “iets anders” en een glas ervan kan echt indrukwekkend zijn.

Samengevat gelden als basiscriteria voor aspergewijn volgende normen:

– Witte droge met middelmatig tot veel body
– Niet te hoog alcoholgehalte
– Gerijpt gedurende twee à drie jaar
– Zuurtegraad: elegant, fijn en goed geïntegreerd
– Als aroma best een neutraal boeket zonder botrytis
– Een lichte houtsmaak alleen bij speciale recepten, zoals Hollandaise, Polonaise, enz.

Bron : Österreichweinmarketing

Een gepaste selectie aan wijnen
dewelke perfect bij asperges passen kan u hier vinden

Add to cart