Antwerps wijnicoon Frank Van der Auwera (67) overleden: “Eerlijkheid was zijn drijfveer”

Met treurnis vernemen wij dat , wijnjournalist en -recensent Frank Van der Auwera (67) zondag jl 14/12  ’s nachts aan de gevolgen van  een beroerte opgelopen in april jl. is overleden.

Zoals GVA schrijft bewoog hij zich niet of met moeite in de ‘edele’ kringen van de wijn, verfoeide hij de grootspraak en het elitarisme, ging er telkens met de nodige dash en grinnikend tegenaan. Eerlijkheid, met alle consequenties van dien, was zijn drijfveer. En de humor school altijd om de hoek. Hij was een wijnschrijver met een hart voor wie gewoon en simpel van wijn hield

Eigen wijnbijbel

Dat was de periode dat hij zich ieder jaar weer fanatiek gooide op zijn eigen bedachte bijbel, De 300 beste wijnen onder de 10 euro.

Het was zijn jaarlijkse queeste naar uitstekende, maar betaalbare wijnen vanuit heel de wereld, zonder enige vorm van geografisch snobisme. Frank werd trouwens tweemaal uitgeroepen tot Wine World Ambassador voor zijn pionierswerk inzake wereldwijnen. Zijn wijnkoopgids zette ieder jaar een neus naar het prijzensnobisme in de wijnwereld. Zijn inzet hiervoor was fenomenaal, al schreef hij daarnaast ook nog talloze boeken.

Maar Frank was meer dan alleen een wijnorakel, tientallen onderwerpen, ideeën en anekdotes vloeiden onstuitbaar uit zijn hoofd. Je gooide hem één bal toe, hij hield hem moeiteloos een paar uur in de lucht. Geen onderwerp was hem te licht of te zwaar. Hij was als gezelschap nooit te stuiten, als een vulkaan die aan alle kanten ongecontroleerd hete lava spuwde. Too hot voor sommigen, vermoeiend voor anderen. Een mens ‘met een hoek af’, zeer zeker, maar zoals GVA schrijft  een mens van vlees en bloed. En wijn.

En wat ons “Oostenrijkswijnhuis” betreft,  een fanaat van Oostenrijkse wijnen. Zo kon hij ons dermate stimuleren om jaar na jaar op zoek te gaan naar Oostenrijkse pareltjes onder de 10 € (bij aankoop van min. 12 flessen) zowel in witte als in rode wijnen.

Wij onthoudenvolgende cijfers uit zijn laatste uitgave 2021

  • Van de circa 3.000 wijnen die jaarlijks ter beoordeling binnengegeven worden door circa 500 Belgische wijnhandelaren, werden er 300 uitverkozen die in zijn aankoopgids werden openomen. Of m.a.w. 10 %.
  • Ons Oostenrijkswijnhuis bezorgde hem 10 wijnen ter beoordeling (5 x wit en 5 x rood). Niet minder dan 3 witte en 3 rode wijnen werden door Frank Van der Auwera weerhouden wat zo maar eventjes 60% Komt daarbij nog dat van deze 6 uitverkozen Oostenrijkse wijnen er zo maar eventjes 4 het hoger gekwalificiteerde label “Troetelfles” meekregen. (

“Een warme man met een gouden hart”

Ook citta-coördinator Marleen Muysoms, die sinds de start van het magazine met Frank samenwerkte, bewaart warme herinneringen aan de man die wekelijks de wijnrubriek in het blad verzorgde.

“Frank was een gepassioneerde wijnkenner, onze lezers genoten van zijn wijnrecensies die hij op een toegankelijke en eerlijke manier schreef voor een breed publiek. Maar nog meer dan de wijnspecialist waardeerde ik de mens in Frank, een prettige spraakwaterval was hij, altijd energiek en enthousiast, zichzelf relativerend, meelevend en gespeend van een flinke dosis humor (check zijn Facebook-pagina!). Een warme man met een gouden hart. Adieu Frank, ik ga je missen.” 

Add to cart