Oostenrijks Wijnhuis

( ... producten )
NAVIGATIE Home » Nieuws
woensdag, 16 jan 2019

Nieuws

Exportcijfers Oostenrijkse wijnen

E-mailadres Afdrukken PDF

Export 2015 Oostenrijkse wijnen stagneert ingevolge lage opbrengsten van oogst 2014

Na acht opeenvolgende jaren van groei zijn de exportopbrengsten 2015 voor het eerst lichtjes gedaald. De Oostenrijkse Statistieken presenteren voor 2015 exportcijfers van 48 miljoen liters ter waarde van 143 miljoen euro’s. Voor ingewijden is dit geen verrassing ingevolge de problematische oogst 2014 met een verminderde opbrengst. Een inkrimping met 1,1 % t.o.v. 2014 viel uiteindelijk beter mee dan oorspronkelijk werd gevreesd.

Stijging van gebottelde kwaliteitswijnen – daling van zoete- en schuimwijnen:

Bij nader onderzoek van deze exportcijfers komen wel enkele eigenaardigheden aan het licht. Zo zien we dat de gebottelde kwaliteiswijnen toch wel weer belangrijk stijgen. Aangenaam verrast vast te stellen dat de export rode wijnen stijgt met 13.5 % (4 miljoen €) Daartegenover stelt men een daling vast van de “bulk”-, de zoete Prädikaat- en schuimwijnen.

Exportgroei naar Niet-EU-landen

Nader onderzoek verrast ons met een exportstijging van 10 % naar niet-EUlanden terwijl cijfers voor 28 EUlanden een daling tonen van 4.8 %. Opvallend vast te stellen dat de exportcijfers daalden naar landen zoals Nederland, Zweden, Finland en Italië die voorheen continu stijgende exportcijfers presenteerden en toch opnieuw stegen naar landen zoals Groot-Brittanië, België en Denemarken .
Andere landen naar waar de export eveneens steeg waren : Zwitserland, USA, Noorwegen, Hong Kong en naar waar de export daalden : China en Japan.

Vooruitzichten voor 2016

Op de exportmarkt ontstaat nu een licht gevoel van ongemak, enerzijds rekening houdende met wat we hiervoor uitlegden en anderzijds met moeilijkheden die zich zouden kunnen voordoen met leveringen van de oogst 2016. Huidige prognoses (juli 2016) verwachten voor Grüner Veltliner wel een gemiddelde oogst qua omvang met een goede kwaliteit maar wat de productie van Zweigelt betreft enerzijds en anderzijds de specialiteiten vanuit Steiermark (Sauvignon, Morillon, Weissburgunderd…) hier wordt verwacht dat de strenge en late vorst van einde April roet in het eten zal gooien.

Een sterke vraag wordt verwacht voor wijnen van de prachtige oogst 2015.

Zeer positieve signalen worden nu reeds opgevangen wat de grote vraag betreft voor wijnen van het prachtige oogstjaar 2015 die nu reeds gedeeltelijk afgevuld zijn en in verkoop komen. Dit belangrijk positief signaal zowel nationaal als op de internationale markt kon worden vastgesteld op de recente wijnbeurs VieVinum te Wenen juni jl. De meeste top-kwaliteitswijnen wit en rood worden slechts vanaf augustus 2016 op de markt gebracht en verder tot in 2017. Hiermede kunnen we nu reeds voorspellen dat “Oostenrijkse wijn” een nieuw hoofdstuk zal schrijven in haar succesverhaal, zelfs in moeilijkere tijden en een troost kan bieden voor een te verwachten moeilijk oogstjaar vooral 2016 in Steiermark.

België : inhaalbeweging is begonnen in 2010

Nog even terugkomend op de evolutie der exportcijfers 2015 stellen we navolgende en belangrijke inhaalbeweging vast.

alt


De globale export van Oostenrijkse wijnen tijdens de periode 2010 tot 2015 steeg met 16.7 %. Tijdens dezelfde periode steeg de export naar België met 364.4 %(bron: Austrian Marketing Board – uitgave juli 2015)
N.B. Ons Oostenrijkswijnhuis startte haar aktiviteiten in 2010.

Wijnbouwer extra in de kijker - Keringer

E-mailadres Afdrukken PDF


Wijngoed Keringer


Top-waarderingen met zelfs een wereldrecord


- Lees hier het origineel artikel (Duits) in de herfsteditie van A la Carte

- Lees hier de Nederlandse vertaling van het artikel in de herfsteditie van A la Carte

- Raadpleeg hier de prijzen en de extra Keringer-actie.

- Bekijk hier "Oorkonde Erelaureaat" in België die door wijnjournalist Frank Van der Auwera aan wijngoed Keringer werd toegekend voor zijn Commander St Laurent.

De beschrijving van deze prachtige wijn leest u hier.

-

Wijnkoopgids "De 300 beste wijnen 2015"

E-mailadres Afdrukken PDF

In oktober 2014 is de  27e editie verschenen van de  Wijnkoopgids  "De 300 beste wijnen 2015" beneden de 10 euro (bij aankoop van 12 flessen)
opgemaakt door wijnspecialist en -journalist Frank Van der Auwera.

Deze selectie werd gemaakt uit een totaal van 3.299 binnengezonde wijnen afkomstig uit de ganse wijnwereld, bezorgd door 591 Belgische wijnhandelaren. 
Voor de 4e maal op rij werden 4 van onze Oostenrijkse wijnen geselecteerd uit een totaal van 10 door ons binnengeleverde wijnen.
Daarenboven en tot onze tevredenheid vernamen wij dat alle 10 van deze wijnen de preselectie van de laatste 400 hebben overleefd ! 


Alvast een mooie referentie voor de kwaliteit van onze Oostenrijkse wijnen!

Hieronder geven wij  de wijnbeschrijvingen van deze geslecteerde wijnen zoals door Frank Van der Auwera zelf geformuleerd. 


alt


Deze wijnen die momenteel nog niet via onze " On-line Shop" voorkomen  kunnen wel reeds gekocht worden per mail :  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .


De prijzen bij aankoop van 12 flessen (ook geldig gespreid over meerdere soorten) bedragen :

- Grüner Veltliner Sandgrube - wijngoed Aigner Kremstal  : 9,56 €/fles netto
- Weissburgunder Exclusiv - wijngoed Steurer Kamptal : 9,66 €/fles netto
- Zweigelt Brillant - wijngoed Ecker Wagram : 8,58 €/fles netto
- Zweigelt Heideboden - wijngoed Tschida Angerhof Neusiedlersee : 9,17 €/fles netto


De wijnen kunnen ofwel : 

- afgehaald worden op ons adres : Liersebaan 315 te 2240 Viersel na telefonische afspraak op 0475/71 45 97; ofwel
verstuurd worden mits een transporttoeslag van 12,50 € forf.


Betaling : hetzij kontant bij afhaling te Viersel, hetzij mits voorafbetaling op BE58 3200 7916 2679 van Itop Cva - Oostenrijkswijnhuis -


Oostenrijkse wijnproductie 2012 : lagere opbrengst maar hoge kwaliteit

E-mailadres Afdrukken PDF

Met een globale wijnproductie 2012 van 2.154.800 hectoliter ligt deze hoeveelheid 23 % lager dan vorig jaar en 14 % lager dan het gemiddelde van de 5 vorige jaren. Dit is vooral het gevolg van de late vorst in mei 2012, een ongewone gebeurtenis die zware verliezen veroorzaakte vooral in de regio’s van Niederösterreich . Maar dankzij de positieve weersomstandigheden tijdens het ganse jaar is de kwaliteit van de wijn zeer hoog, dit voor alle regio’s en alle druivensoorten. Het mooie droge weer aan het einde van de groeiperiode en tijdens de belangrijke periode van het oogsten zorgde voor perfecte, gezonde en rijpe druiven, zowel wit als rood.

Een dramatisch begin.


Na een rustig en warm begin van de lente greep er plots een zeer raar natuurverschijnsel plaats tijdens de nachtelijke uren van 17 op 18 mei : een uiterst koude luchtstroming met vorst passeerde van uit het noorden over de wijnstreken van Niederösterreich, met zware beschadiging als gevolg in de regio’s Weinviertel en in delen van Kamptal en Kremstal . Finaal leidde dit tot aanzienlijke opbrengstverliezen.

Gelukkig verliep de lente verder onder rustige en zonnige omstandigheden en de eerste piek temperaturen tot 38 graden °C werden bereikt tijdens de laatste week van Juni. Juli bracht een koele periode met zich mee gedurende een tiental dagen gevolgd door een periode met behoorlijk wat neerslag . Deze fase was zeer positief aangezien hierop een zeer hete en droge maand augustus volgde . Er was nu voldoende water aanwezig in de bodem voor de dorstige wijnstokken. Deze droge omstandigheden bleven tot het einde van de belangrijkste oogst in midden Oktober. Naderhand volgde dan een plotselinge aanval van koude temperaturen die duurde tot het einde van de maand, maar op dat ogenblik was de meeste oogst reeds binnen.

Mooie rijpheid, en fijn fruitig voor wit en zoet.


De parameters voor de witte wijnen zijn vergelijkbaar met die van het voorgaande jaar, hoewel de overvloedige watervoorziening in de maanden juli en de merkelijk koelere nachtelijke temperaturen in september resulteerden in meer compacte en gestructureerde witte wijnen. Het hoge alcoholgehalte is vergelijkbaar met de voorgaande jaren, terwijl de zuurtegraad , alhoewel deze ook aan de lagere kant is, een beetje hoger uitvalt t.o.v. vorig jaar. Dit komt vooral de lichtere witte wijnen zoals sommige Grüner Veltliners in NiederÖsterreich en de Welschrieslings uit Steiermark evenals de aromatische variëteiten zoals Gelber Muskateller ten goede , die gekenmerkt worden door hun fijne en delicaat speelse fruitigheid en duidelijke contouren.

Nu reeds kunnen speciaal voor alle kwaliteitsniveaus van de Grüner Veltliner zeer goede tot uitstekende resultaten voorspeld worden. Ingevolg de late winteromstandigheden zijn sommige Rieslings een beetje terughoudend en gesloten, maar een positieve ontwikkeling wordt nog steeds verwacht als gevolg van de prima oogstomstandigheden.

Dankzij het uitblijven van problematische weersomstandigheden , werden er dit jaar nauwelijks gevallen vastgesteld van Oidium of Peronospera, dit gold eveneens voor Botrytis. De monocépage jonge wijnen vertonen nu reeds alle kenmerken van hun eigen wijnsoort evenals een prachtig fruitspectrum, welke zo typisch is voor de Oostenrijkse wijnen en waarvoor zij ook zo gegeerd zijn.

In Steiermark werden de belangrijkste druivensoorten Morillon (Chardonnay)en Sauvignon Blanc bij een hoog suikergehalte ,met een hoge kwaliteit en een lagere kwantiteit geoogst . Het fruitige karakter kon dankzij het hoge pijl van rijpheid der druiven in grote mate behouden blijven. Dit geldt ook voor de witte wijnen uit het Leithagebergte (Neusiedlersee-Hügelland) en uit wijngaarden van de hellingen rond Wenen.

In Burgenland, het bolwerk van de zoete wijnen en in delen van Niederösterreich werden bovendien de predikaatswijnen in voldoende hoeveelheden geoogst waarbij de eerste koudegolf omstreeks 8 december eindelijk weer het oogsten van Eiswein mogelijk maakte.


De rode gof rolt verder !


De reeds aangehaalde basisvoorwaarden zoals gezonde en hoogrijpe druiven evenals de optimale tijdskeuze voor het plukken der druiven gelden vanzelfsprekend ook voor de rode wijncentra in Burgenland en Niederösterreich. Na de prachtige rodewijnjaren 2009 en 2011, zorgt 2012 er nu voor dat we binnen een periode van 4 jaar, het 3e jaar meemaken met rode wijnen van uitstekende kwaliteit. Dezelfde voorwaarden zorgen ook voor een perfecte startpositiet voor het maken van kruidige en diepfruitige Rosé en Schilcher wijnen.

De rode wijnen bevatten misschien een wat lager alcoholgehalte, maar ze zijn compacter en krachtiger dan die van het voorgaande en grote 2011 jaar. In het algemeen vertonen de jonge rode wijnen een zeer diepe kleur en zijn zij diep verstrengeld, waarbij zowel de rijpe tannines als een evenwichtige zuurtebalans zorgen voor een totaalstructuur. Ook wordt de bewaartermijn van de eersteklas rode wijnen niet in vraag gesteld. De toekomst zal uitwijzen of de jaargang 2009, of 2011 ofwel 2012 in de beste smaak zal vallen van de echte wijnliefhebber.

De globale wijnproduktie 2012 ligt weliswaar beduidend lager dan het gemiddelde van de meerjarige hoeveelheid, doch beter dan lange tijd gevreesd werd , zo becommentarieert de top van de “Oesterreichische Weinmarketing” . Het boegbeeld van de Oostenrijkse wijnen nl. de Grüner Veltliner is het grootste slachtoffer van de lagere produktie. Anderzijds zorgen volrijpe druiven voor krachtige en mooi uitgebalanceerde wijnen zowel in wit als in rood.


Pagina 1 van 2

Allacher Leo Aumann Josef Dockner Domane Wachau Ecker - Eckhof Edlinger Gager Grill
Haider Klosterkellerei- Muri Gries Krug Kugler Lang Prechtl Reinberger Scheiblhofer
Schmelz Skoff Steindl Stift Tschida Weber Wieninger Wurzinger