Niet minder dan 6 van onze Oostenrijkse wijnen werden door Frank Van der Auwera geselecteerd als “Laureaat” in zijn zopas verschenen Wijnkoopgids 2020.

300 wijnen worden jaarlijks geselecteerd uit een totaal van circa 3.000 wijnen die door meer dan 500 Belgische wijnhandelaren ter degustatie aan  Frank Van der Auwera worden bezorgd.

Een specialisatie die we steeds elke dag opnieuw aanscherpen.

Daar bovenop ontvingen 4 van onze 6 geselecteerde wijnen een “Oscar” of vermelding als “Erelaureaat” . Slechts 1 op 4 of 5 geselecteerde laureaten ontvangen deze extra onderscheiding.

Aangezien wij ons enkel beperken tot Oostenrijkse wijnen is dit het resultaat van onze specialisatie die ons toelaat dagelijks zeer diep te gaan in het opzoeken van betaalbare en toch hoogwaardige wijnen.

Met enige trots stellen wij vast dat wij als Oostenrijks Wijnhuis de enige handelaar in Belgie zijn die in deze Wijnkoopgids 2020 vermeld staan en dan nog met 6 stuks van de 300 !

U vindt onze laureaatwijnen op pagina’s 83 – 93 – 108 – 164 – 165 – 173.
Deze gids kan u bestellen via de uitgeverij “Vrijdag” of in de betere boekhandel.

De prijzen die vermeld staan in deze wijnkoopgids gelden bij afname van 12 flessen.
In onze webshop worden de prijzen vermeld bij afname van minder dan 6 flessen. Zie onze kwantumkortingen bij afname van grotere hoeveelheden.

Vermelde witte wijnen

Zie hieronder onze laureaten witte wijn met commentaar van Frank Van der Auwera himself.

Oostenrijk Wagram

Ecker Eckhof

Grüner Veltliner

Ried Steinberg 2018

Ook al biedt de Oostenrijkse wijnindustrie tegenwoordig zoveel meer dan alleen maar ‘wit’ en ‘grüner veltliner’, toch kunnen we niet rond de facts & figures: grüner veltliner is en blijft de referentie voor veel wijnliefhebbers. Zulk schijnbaar populisme vormt absoluut geen probleem als de kwaliteit hoog genoeg ligt, zoals bij deze uitstekende cuvée uit Wagram, eindproduct van een familie die ruim 400 jaar in deze streek actief is. Alles begint bij een kristalheldere lichtgele kleur, pure hoogglans. 

Uit het parfum ontsnappen de aroma’s van witte perzik, gele appel, conferencepeer, nectarine en verse ananas, maar nog steeds niet té uitbundig. Strakker en zelfs mineraal qua smaakstart, met vlug veel impressies van conferencepeer, pompelmoes, nectarine, jeneverbes en maracuja, qua structuur een nog strak en stevig samengeknoopte cuvée die nog serieus zal evolueren. 

Geen beginners-GV kortom, want ook qua aciditeit is dit sterk citrusonderbouwd en complex in zijn genre. Maar laat de boodschap helder zijn: hier kan je aan tafel culinair zoveel mee aanvangen, zelfs bij lastige gerechten als gelakte paling op zijn Japans. 

Drinktip: 8 a 10°C.

Oostenrijk Neusiedlersee

Haider Heinrich Thomas

Viognier

Marie­ Sophie's Garden Limited 2017

De rhônedruif viognier verdween einde 19de eeuw even van de radar, want er bleek na alle epidemies in de wijngaarden uiteindelijk nog slechts 14 hectare intact. Maar anno 2019 is deze druif terug een vaste waarde geworden. Niet alleen staan er nu zeker 4000 à 5000 hectare viognier aangeplant op Franse bodem, maar ook andere productielanden waaronder Oostenrijk hebben een oogje op deze varieteit. 

Zo plantten de eigenaars van dit domein in 2011, toen hun dochter Marie-Sophie werd geboren, nieuwe stokken die vandaag uitvloeien in deze zeer geconcentreerde, qua volume gelimiteerde cuvee, die maar nipt geen ‘Oscar’ werd. Olieachtig strogeel. 

Zeer fijne gedroogde abrikozen, gele aalbesjes, oranjebloesem, vanille en rijp wit steenfruit qua neus. Vooral in de mond een ode aan witte perzik, nectarine, witte abrikoos, marsepein en witte chocolade, zeer romig/rond maar met genoeg fraicheur. 

Schenk deze decadent lekkere Oostenrijker, die natuurlijk tegen ons prijsplafond aanschuurt, rond 10 à 12°C, liefst bij food.

Oostenrijk Kremstal

Weingut Aigner

Riesling 2017

Ried Weinzierlberg

Oostenrijk is erin geslaagd om, met de grüner veltliner als Trojaans paard, onze wijnhandel- en amateurs te charmeren. Dat het hen in wit moeilijker lukt met andere druivenvariëteiten zal niet lang meer duren, althans als het kwaliteitsniveau, het ontwikkelingspotentieel en de gastronomische pistes zo pieken als bij deze cuvee. 

Want dit blijkt een riesling waarvan veel Duitse collega’s het waarschijnlijk commercieel in hun broek doen. Heel Iicht citroengeel met een haast zilveren gloed. Lichtjes pétrolé aan de neus, maar aromatisch vooral ook zesty limoen, bergamot, witte abrikoos, bloedsinaas­appel, citroengras en een leisteentoets. 

Opnieuw eerst ‘aards’ in de smaakaanvang, maar al vlug enorm goed getypeerd als variëteit want een citrusexplosie van limoen, pompelmoes, passievrucht en verbena, zelfs een vleugje verse ananas en granny smith. Ook riesling­puristen zullen deze versie apprecieren, want de totaliteit zit in de greep van gespannen citrusfraicheur en het exotisme blijft beperkt. 

Schenkkwik: 9 à 10°C.

Vermelde Rode wijnen

Zie hieronder onze laureaten rode wijn met commentaar van Frank Van der Auwera himself.

Oostenrijk Burgenland

Scheiblhofer

Blaufränkisch

Classic 2017

Burgenland is een kleine, smalle deelstaat langs de Hongaarse grens in het zuidoosten van Oostenrijk. Hier geen hoge Alpenpieken en massa’s (ski)toeristen, maar eerder glooiende heuvelruggen waarop vaak de wijngaarden gedrapeerd liggen. Dat het er ‘s zomers lekker warm kan worden, blijkt ondermeer uit deze zonnige cuvee, integraal uit blaufrankisch opgetrokken. 

Nog mooi intens medium robijnrood met violette gloed annex tranenmoesson. Rijpe kersen, noordkrieken, bloedsinaaszeste en bosbessenjam aan de neus. In de mond impressies van orangettes (gekonfijte sinaasappel in pure chocolade), nougat, bramen, wilde frambozen en gesausde tabak, heel aangenaam met rijpe tanninelading. 

Een sexy cuvee die flirt met zoetrijp, maar toch netjes binnen de krijtlijnen blijft. Ongetwijfeld een prima gastronomische sparringpartner, zelfs bij oosterse keukens. 

Schenk hem wel voldoende koel rond 14 à 15°C.

Oostenrijk Burgenland

Scheiblhofer

Pinot Noir Classic

2018

Elke editie krijgen we pinot noir binnen in deze toch democratische prijsvork, maar hoe leuk en speels sommige cuvees ook smaken, toch ontgoochelen ze de meeste proevers wegens ‘net niet’. Waarschijnlijk omdat het rolmodel qua boeket en smaak bij velen zo op Bourgogne gefocust is, dat de lat onredelijk hoog ligt. 

Maar bij deze cuvee was het applaus quasi unaniem, ook al is de stijl eigenzinnig. Voor een pinot intens granaatrood en zelfs heel ontransparant, met vooral ook , veel tranen die baantjes trekken tegen ons glas. Fijne barriquetoets qua geur met bourbonvanille, lichte eiktoast, nougat, karamel, maraschinokersen en gek genoeg gekonfijte ananas. 

Opnieuw lichtjes exotisch, vlezig en gekonfijt, met Turkish delight, melkchocolade, hazelnoten, romige tannines en een pico hello aciditeit. Vurig staartje van de 13,5% alcohol. Sexy wijn die afwijkt van de ‘klassieke’ pinot noir, maar net daarom enorm charmeert. 

Oostenrijkse rode extravaganza, te genieten rond 15 à 16°C.

Oostenrijk Burgenland

Keringer Mönchhof

Aviator

Blaufränkisch 2017

Deze ‘Aviator’ is een hoogvlieger die meteen opviel in de proefrondes van rode Oostenrijkse wijnen, gepiloteerd door Robert en Marietta Keringer, een jong en ambitieus wijnmakers­paar uit Monchhof. Nadat hij jaren voor een drankenproducent had gewerkt en ook als wijnconsulent actief was, belandde Robert uiteindelijk terug in het bedrijf van zijn ouders. Wat eerst een nevenactiviteit was, werd snel een volwaardige job als wijnmaker.

Gelukkig maar, denken we als we deze sexy cuvee in ons glas ontdekken. Nog fel robijnrood, normaal evoluerend, met een heuse tranenoceaan tegen bet glas. Verleidelijk parfum waarin gegrilde kokosnoot, bourbonvanille, toasty eik, zoetrijpe kersen, bramen en aardbeien met room. 

Ook sensueel lekker qua smaakplatform, met impressies van geroosterde hazelnoten, cashewnoten, melkchocolade, specerijen en vooral een rijpe, royale kersen­puree die toch kan rekenen op sappige zuren van (bloed)sinaaszeste plus een fijne tannine­lading. Fruitrijke, licht exotische maar toch elegante cuvee die bewijst welke sprong de rode Oostenrijkers gemaakt hebben. 

Parachuteer hem veilig in uw glas rond 15 à 16°C.

Add to cart